Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tirreno-Adriatico | Roglic wint ook ingekorte koninginnerit richting Sassotetto

Sander Grasman

Geupdate 10/03/2023 om 17:29 GMT+1

In een chaotische sprint bergop, maakte Primoz Roglic het harde werk van zijn ploeggenoot Wilco Kelderman tijdens de vijfde etappe uitstekend af. De Sloveen neemt bovendien de leiderstrui in de Tirreno-Adriatico over van Lennard Kämna.

Tirreno-Adriatico | Roglic wint ook ingekorte koninginnerit richting Sassotetto

Voor de start van deze koninginnenrit kwam het nieuws naar buiten dat de Tirreno-Adriatico net als Parijs-Nice te kampen heeft met het slechte weer dat Europa teistert en dat de slotklim met bijna 2,5 kilometer werd ingekort. Op de top van de Sassotetto kon de veiligheid van de renners door de harde wind niet gegarandeerd worden.
Anthony Perez (Cofidis), Erik Fetter (EOLO-Kometa), Florian Stork (Team DSM), Simon Guglielmi (Team Arkéa Samsic), Davide Ballerini (Soudal-QuickStep) en Zdenek Stybar (Team Jayco AlUla) vormden de vlucht van de dag, maar zij kregen nauwelijks ruimte van het peloton en het zestal werd al op meer dan 40 kilometer voor de finish gegrepen.

CARUSO

Op de slotklim gooide Movistar het tempo omhoog, maar het was pas toen de mannen van UAE Emirates aanzetten dat de deur achterin het peloton open kwam te staan. Ook voor Mathieu van der Poel was deze versnelling er teveel aan.
Damiano Caruso was de eerste die de aanval koos. De 35-jarige renner van Bahrain-Victorious sloeg een klein gaatje, maar verdween nooit uit zicht van het steeds verder uitdunnende pelotonnetje.
Terwijl de Italiaan in zijn eigen tempo omhoog ging, volgden de speldenprikjes elkaar achter hem snel op. Tussendoor viel het steeds weer stil, totdat Giro-winnaar Jai Hindley zich in dienst van klassementsleider Lennart Kämna aan kop van de groep nestelde.
Op een demarrage van Enric Mas kwam de man in het blauw echter in de problemen, Maar de Duitser van BORA-hansgrohe brak niet en met hulp van Wilco Kelderman, die zijn kopman Roglic terug naar de kop van de koers reed, keerde ook Kämna terug.

ROGLIC

De sprint draaide uit op een gevecht tegen elkaar, maar ook tegen de wind. Iedereen die op kop kwam, leek weggeblazen te worden, waardoor een chaotische sprint ontstond. Uit een wirwar van zwoegende renners, dook plots de Sloveense kopman van Jumbo-Visma op hij drukte als eerste zijn fiets over de finish. Daarmee bezorgt zijn team alweer de zesde WorldTour-zege van dit seizoen.
De bonificatieseconden op de streep leveren Roglic, die later dit jaar in ditzelfde Italië een volgende grote ronde te winnen, bovendien de leiderstrui op. Hij heeft nu vier seconden voor op Kämna. Joao Almeida volgt op twaalf tellen. Kelderman vinden we terug op de vijfde plek.

WAAR KIJK JE?

De Tirreno-Adriatico kijk je vanaf maandag 6 maart tot en met zondag 12 maart live op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Demarreer dan naar discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie