Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Kop over kop | Kopecky is een beetje de vrouwelijke Van Aert - “Dit had niemand verwacht”

Kevin van Nunen

Geupdate 02/08/2023 om 15:03 GMT+2

SD Worx domineerde de tweede editie van de Tour de France Femmes avec Zwift in het geel en groen. Dit deed denken aan… Jumbo-Visma! Er zijn nog meer gelijkenissen. De groene trui maakte veel los in België. Kan Wout van Aert de Tour winnen, kan Lotte Kopecky de Tour winnen? “Dit had niemand verwacht”, klinkt het ook in podcast Kop over kop, maar met een kanttekening.

Tour de France Femmes | Het Podium - Vollering zoals verwacht, Kopecky als een onverklaarbare droom

Demi Vollering wist een directe strijd om de gele trui met Annemiek van Vleuten in haar voordeel te beslissen, maar in België was men vooral druk met de prestatie van Kopecky. De Belgische won de eerste rit, veroverde de gele trui en stond die pas bovenop de Tourmalet af.
Kopecky klom echter zo goed dat ze uitzicht behield op een podiumplek. Die podiumplek werd ten koste van Annemiek van Vleuten zelfs plaats twee na een goede afsluitende tijdrit. Vandaar dat Kop over kop-host Sander Valentijn plots benieuwd raakte: wat is er aan de hand in de Vlaamse krant?
picture

Tour de France | Vollering stelt in tijdrit geel veilig, Kopecky rijdt van Vleuten van het podium

Podiumplek

Jeroen Vanbelleghem meldt dat sprake was van voorpaginanieuws. “Echt waar, absoluut, jajaja. En veel kijkers ook op de Belgische televisie. Voorpagina Het Nieuwsblad: wat een kracht-tour! En een foto van Kopecky in het groen met haar mama erbij. De sportsectie kopt: en dan nu de wereldtitel. Verder geen druk hoor.”
Het scheelt dat Kopecky op het Super WK Wielrennen zowel op de weg als op de baan aantreedt en ze dus meerdere kansen heeft. “Wij zijn er zelf ook druk mee geweest. Mijn vrouw wilde bijtijds van een etentje naar huis om de finale van de tijdrit te kijken. Werd Kopecky tweede of niet? Katarzyna Niewiadoma verloor plots veel tijd. Kon ze nog tweede worden, dat kan toch niet?”
picture

Tour de France Femmes | Lotte Kopecky soleert naar eerste ritzege na indrukwekkende demarrage

Vrouwelijke Van Aert

Het kon wel. En dus is er hoop in België dat met Kopecky een nieuwe klassementsrenster is opgestaan. Of Kopecky die hoop kan waarmaken, is een tweede. Het lijkt erop dat er naar boven wordt afgerond. “Kopecky is een beetje de vrouwelijke Van Aert hè, als type-renner. Maar het was superleuk. Het leefde afgelopen week heel erg in België. Dit had niemand verwacht. Ik denk jullie ook niet, Jip?”
Jip van den Bos had het inderdaad niet verwacht. “Ik denk niemand. Anders hadden de andere rensters haar op de eerste dag ook geen 45 seconden gegeven. Maar dat ze zo kon klimmen… daar heeft ze iedereen mee verrast.”
picture

Tour de France Femmes | Bekijk in samenvatting hoe Demi Vollering de macht grijpt op Tourmalet

WK Glasgow tien keer belangrijker

“Dat belooft wat voor de toekomst”, stelt presentator Valentijn. “Ze wil het niet per se hoor”, trapt Vanbelleghem op de rem. “Kopecky heeft al gezegd: het WK wordt tien keer belangrijker dan de Tour. Dat zegt genoeg hè. Ze wil het echt niet. Maar dat kan nog veranderen hè.”
Kopecky komt op de baan in Glasgow in ieder geval in actie op het omnium, wat ze combineert met een optreden later op de weg. Al die verschillende disciplines rijden kort op elkaar dient als een test met het oog op Paris 2024, waarvoor de Belgische ook overloopt van de ambitie.
Een grote tegenvaller is wel dat Shari Bossuyt, haar rechterhand op de koppelkoers, niet kan rijden als gevolg van een schorsing na een dopingovertreding.
picture

EK Baan | Kopecky opnieuw Europees kampioen afvalkoers, Van der Duin knap derde

WAAR KIJK JE?

Alle wielerwedstrijden op het WK zijn live te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie