Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Kop over kop | “Vollering is beter geworden, Van Vleuten iets minder” - Jip van den Bos

Kevin van Nunen

Geupdate 01/08/2023 om 17:05 GMT+2

Is na dominantie door Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten het tijdperk-Demi Vollering aangebroken? Het zou zomaar kunnen nu Vollering de Tour de France Femmes avec Zwift heeft gewonnen. En dat niet alleen, Vollering besliste ook de tweestrijd met Van Vleuten in haar voordeel. “Dit is het einde van het tijdperk-Van Vleuten”, concludeert Jip van den Bos in de nieuwe Kop over kop.

Tour de France Femmes | Vollering deelt enorme dreun uit aan Van Vleuten met dubbelslag op Tourmalet

Het was pas de tweede editie, maar de Tour de France Femmes is al haast niet meer van de kalender weg te denken. Vorig jaar, tijdens de eerste editie, was Van Vleuten oppermachtig, maar van die grote overmacht was deze zomer later niet veel meer te merken.
Geen schande op je veertigste en al helemaal niet wanneer je je meerdere moet erkennen in een talent als Vollering (26). “Ik heb er een beetje over zitten nadenken en we zagen wat we al het hele jaar een beetje zien: Vollering is afgelopen winter echt verbeterd en Van Vleuten is niet van het niveau van de jaren ervoor”, vat Van den Bos in Kop over kop samen waar we naar hebben zitten kijken.
picture

Tour de France Femmes | Ruzie tussen favorieten, Van Vleuten en Vollering weigeren samen te werken

Kleine details maken Vollering beter

“Vollering is op alle kleine details beter geworden, dankzij de samenwerking met Van der Breggen. Zij heeft Vollering geleerd om rust te nemen en mentaal sterker te worden. Niet alleen door extra of nóg harder te trainen, maar juist door een goede balans te vinden, heeft ze fysiek een stap gemaakt.”
De beslissing zou altijd gaan vallen op de klassieke cols Aspin en Tourmalet. Het viel Van den Bos direct op dat er een verschil was met hoe het jarenlang ging. “Het was traditie dat Van Vleuten in een bergrit onderaan de eerste grote beklimming vertrok, waarna niemand haar meer terugzag. Maar Van Vleuten was niet op het niveau van de jaren ervoor.”
picture

Tour de France Femmes | Winnares Vollering over mentale aspect in Tour - “Meer dan hard werken"

Van Vleuten niet meer oppermachtig

“Het is niet alleen Vollering die een gat dicht en een gat slaat, maar Van Vleuten reed het hele voorjaar niet hoger dan toptien. Ze was niet meer zo oppermachtig als we waren gewend. Ze zegt vaak wel dat ze nog steeds beter wordt, maar haar manier van rijden is niet meer zo oppermachtig. Vollering is beter geworden, Van Vleuten iets minder.”
Van den Bos vervolgt: “Van Vleuten heeft geen slecht jaar. Ze heeft al supermooie dingen laten zien. Ze won de Vuelta met een trucje, niet echt door de macht die we altijd zagen, en in de Giro was sprake van minder tegenstand omdat veel vrouwen focusten op de Tour. Daardoor vertekende het wel een beetje.”
picture

Tour de France Femmes | Het Podium - Vollering zoals verwacht, Kopecky als een onverklaarbare droom

Fakkel overgedragen

Het kan niet anders of we onthouden editie twee van de Tour de France Femmes als het moment waarop Vollering de fakkel overnam van Van Vleuten. Dat denkt ook Van den Bos. “Van Vleuten was tijdens zulke koersen altijd de beste. Niemand kon iets doen sinds het stoppen van Van der Breggen. Vorig jaar was Vollering in de eerste editie nog heel gefrustreerd. Ze zei: ik doe er echt alles aan, ik weet niet hoe ik beter kan worden. Maar we hebben nu gezien dat Van Vleuten wel te breken is.”
Tot een derde duel in de Tour de France Femmes komt het helaas niet. Hoewel de start in Rotterdam/Den Haag van de editie van 2024 wellicht nog uitnodigt, heeft Van Vleuten ervoor gekozen om na dit wielerjaar te stoppen met wielrennen.
picture

Tour de France Femmes | Bekijk in samenvatting hoe Demi Vollering de macht grijpt op Tourmalet

WAAR KIJK JE?

Alle wielerwedstrijden op het WK zijn live te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie