Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France Femmes 2024 | Route en Parcours - Start in Rotterdam, primeur op Alpe d'Huez

Menno Waebeke

Geupdate 25/10/2023 om 21:03 GMT+2

De route en het parcours van de Tour de France Femmes 2024 is bekend. De vrouwen openen de grote ronde met vier etappes in Nederland, trekken daarna naar het Waalse heuvelland en eindigen met een primeur. Voor het eerst in de Tour de France Femmes finishen de renners op de mythische col Alpe d'Huez. Wie stoot Demi Vollering van de troon in de derde editie van het wielerspektakel?

Tour de France Femmes 2024 | Route en Parcours - Start in Rotterdam, primeur op Alpe d'Huez

Drie etappes rond Rotterdam

De Tour de France Femmes 2024 begint op maandag 12 augustus met een openingsetappe van Rotterdam naar Den Haag. De sprinters ruiken in onze politieke hoofdstad hun kans om de eerste gele trui van de Tour te veroveren. Een dag later rijden de renners twee etappes op dezelfde dag.
Eerst is er een vlakke rit van Dordrecht terug naar Rotterdam. Diezelfde dag werkt het peloton een tijdrit af van 6,3 kilometer in de Nederlandse havenstad. Het parcours is bijna identiek aan de tijdrit van de Tour in 2010 en neemt de renners mee over de Erasmusbrug, de Coolsingel en de Willemsbrug.
picture

Tour de France Femmes | “Ik weet niet of ik van start ga” - Kopecky geeft Paris 2024 prioriteit

Klimmen in Luik

Op woensdag volgt dan een kopie van Luik-Bastenaken-Luik als de vrouwen starten in Valkenburg en via een aantal Limburgse heuvels een identieke finish voorgeschoteld krijgen van de Waalse heuvelklassieker met onder meer de Côte de la Redoute en de Côte de la Roche-aux-Faucons.
Het peloton rijdt pas in de vijfde etappe voor het eerst over Franse wegen als een heuvelrit met finish in Amnéviele op de rol staat. Een dag later is het voor het eerst echt aan de klimgeiten. In een rit van 160 kilometer krijgen de renners in de laatste dertig kilometer de La Roche du Prêtre en de Côte des Fins voor de kiezen.

Primeur voor TDFF

In de voorlaatste rit gaat het klimmen vrolijk verder met een lastige rit naar Le Grand-Bornard. Vooral de de la Croix de Serra (12 km aan 5,1%) en de Montée du Chinaillon (7 km aan 5,1%) boezemen menig sprinter veel angst in. Daar tussen zit ook nog de pittige Col de Saint-Jean-de-Sixt.
Heel de Tour de France Femmes heeft een Nederlands sausje en ook in de slotrit voert de kleur oranje de boventoon, want de vrouwen rijden voor het eerst in de Tour over de Nederlandse klim Alpe d’Huez. De legendarische col met zijn Nederlandse bocht moet topfavoriet Demi Vollering het laatste zetje gaan geven in de jacht op haar tweede opeenvolgende Tourwinst.

Volledig rittenschema

  • Maandag 12 augustus - Etappe 1: Rotterdam - Den Haag (124 km)
  • Dinsdag 13 augustus - Etappe 2: Dordrecht - Rotterdam (67 km)
  • Dinsdag 13 augustus - Etappe 3: Rotterdam - Rotterdam (6,3 km, ITT)
  • Woensdag 14 augustus - Etappe 4: Valkenburg - Luik (122 km)
  • Donderdag 15 augustus - Etappe 5: Bastogne - Amnéviele (150 km)
  • Vrijdag 16 augustus - Etappe 6: Remiremont - Morteau (160 km)
  • Zaterdag 17 augustus - Etappe 7: Champagnole - Le Grand-Bornand (167 km)
  • Zondag 18 augustus - Etappe 8: Le Grand-Bornand - Alpe d’Huez (150 km)

Waar kijk je?

Ook in 2024 is de Tour de France Femmes avec Zwift weer live te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+ en mis geen seconde van de koers!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie