Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France | Liveblog etappe 2 - Pogacar en Evenepoel aan zet in klassieke finale rond Bologna

Matthijs Klerkx

Geupdate 30/06/2024 om 17:34 GMT+2

Romain Bardet, Frank van den Broek en Team DSM-Firmenich PostNL waren de namen waar het om draaide tijdens de openingsrit van de Tour de France. Het parcours van de tweede rit doet al wat meer geloven dat het om de klassementsrenners zal draaien, want de klim naar San Luca is meedogenloos. Tijd voor Tadej Pogacar of Remco Evenepoel? Volg alles in deze liveblog!

Tour de France | Bekijk in samenvatting hoe Romain Bardet en Frank van den Broek DSM-droom waarmaken

In dit liveblog houden we jullie tijdens de Tour de France van 2024 op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zie dit artikel als een live-samenvatting om langs de hoogtepunten te scrollen. Onze commentatoren Jan Hermsen en Bobbie Traksel vatten de dag tot dusver ook wel eens samen. Hetzelfde doen we hier, inclusief video’s. Je mist werkelijk niets, al helemaal niet als je ervoor kiest om elke minuut van de Giro te streamen op HBO Max!

Frans feest!

De Tour de France 2024 verandert elke dag nog meer in een Frans feest. Waar gisteren Romain Bardet de etappe wist te winnen is het vandaag voor Kevin Vauquelin! Evenepoel en Carapaz weten zich net voor de finish nog bij Pogacar en Vingegaard te voegen. De vier komen in dezelfde tijd binnen. Het geel gaat naar de Sloveen. Bardet verliest namelijk 21 seconden op de vier favorieten.

Pogacar gaat!

Tadej Pogacar gooit er op de San Luca een versnelling uit. En wie reageert er meteen op? Jonas Vingegaard!

Kevin Vauquelin alleen op kop

De Fransen worden gek. Kevin Vauquelin gaat er op de tweede keer Côte de San Luca alleen vandoor uit de overgebleven koplopers. Is hier een tweede etappezege voor een Fransman op rij in de maak?

Status Quo in en op San Luca

Het peloton ging heel hard richting de voet van de Côte de San Luca, maar eenmaal op de klim werd er niet echt doorgetrokken. Het verschil met de koplopers blijft hangen op 3,5 minuut en met nog 25 kilometer te gaan blijft het de vraag waar de winnaar zit. In de kopgroep of in het peloton?

Campenaerts op kop

De mannen van Lotto Dstny geloven in Maxim Van Gils. Victor Campenaerts gooit het tempo in het peloton omhoog en binnen 15 kilometer verdwijnt er 4 minuten van de voorsprong. Is het dan toch mogelijk dat de winnaar nog in het peloton zit? Dat zal in ieder geval niet Mathieu van der Poel zijn. De wereldkampioen moet op de Côte de Montecalvo het peloton laten gaan.

Kopgroep loopt weer uit

Sinds de val van Van Aert, De Plus en Jorgenson is de snelheid weg uit het peloton. Waar de kopgroep op het moment van de val nog zo'n 5 minuten voorsprong had, gaat het verschil snel naar 9,5 minuut met nog 60 kilometer te gaan. De winnaar lijkt van voren te zitten.

Valpartij Wout van Aert

Een valpartij in het peloton vlak voor de tussensprint. Laurens De Plus, Matteo Jorgenson en Wout van Aert liggen op de grond. Alle drie kunnen snel hun weg vervolgen, maar de kapotte broeken verklappen dat het er wel degelijk schade is opgelopen.
picture

Tour de France | Wout van Aert en Matteo Jorgenson vallen - opnieuw averij voor Visma | Lease A Bike

Publiek langs de kant

Het waait, het tempo in het peloton is hoog en elke centimeter van het asfalt wordt gebruikt tijdens de tweede etappe van de Tour de France 2024. Het komt regelmatig voor dat toeschouwers tijdens deze koersomstandigheden te dicht op de weg staan. Het enige slachtoffer van dit contact tussen een renner en een toeschouwer is de telefoon die uit de handen getikt wordt.
picture

Tour de France | Toeschouwer staat te dicht op de weg en verliest telefoon na contact met renner

Tijd voor de hoogtemeters

Na een rustig begin is het tijd voor de hoogtemeters. Op de Côte de Monticino nemen de knechten van de klassementsmannen het tempo over van dsm-firmenich PostNL en wordt het tempo opgeschroeft. De voorsprong van 8 minuten is na één klim al bijna twee minuten geslonken. Ook ontstaat de bus met onder andere Cavendish en Groenewegen vlak voor de top. Langzaam begint de koers wat meer vorm te krijgen.

De vrije rol van Pidcock

Tom Pidcock hoopt in de tweede etappe van de Tour de France 2024 een gooi te doen naar de dagzege en daarmee ook het geel. De Brit van INEOS - Grenadiers geeft in het interview voor de start aan niet de hele dag bij Rodriguez te hoeven blijven, maar voor zijn eigen kansen mag gaan.
picture

Tour de France | Pidcock hoopt op dagsucces: "Ik heb een vrije rol vandaag"

10 kilometer voor kopgroep van 10 man

Het duurt niet lang of de vlucht van de dag is gevormd. De man in de bollentrui Jonas Abrahamsen was zeer actief en weet wederom mee te zitten samen met: Quentin Pacher, Axel Laurance, Hugo Houle, Nelson Oliveira, Kevin Vauquelin, Cristian Rodriguez, Hardol Tejada, Jordan Jegat, Bram Welten en Mike Teunissen. Michael Matthews en Brent Van Moert rijden tussen de kopgroep en het peloton in. Een chasse patat in wording?

Niet de dag van Mathieu?

Mathieu van der Poel was voor velen een outsider voor het geel of een etappezege in het openingsweekend van de 111de editie van de Tour de France. De wereldkampioen moest in de eerste etappe al relatief vroeg lossen en vlak voor de start van de tweede etappe was hij ook stellig richting de camera van Eurosport: "Vandaag is niet voor mij".
picture

Tour de France | Mathieu van der Poel stellig over eigen kansen: "Vandaag is niet voor mij"

Cavendish is goed hersteld

Mark Cavendish is goed hersteld van zijn inspanningen van een dag eerder. Lang zag het er naar uit dat hij de finish niet ging halen, maar onder de begeleiding van vrijwel de hele ploeg wist de Brit binnen tijd de finish te halen. De kans op die 35e overwinning hield hem gaande. Eurosport sprak met Cavendish voor de start van de tweede etappe.
picture

Tour de France | Cavendish klaar voor nieuwe etappe: "Met mijn ervaring weet ik hoe verder moet"

tour dell'emilia

Wie Bologna en San Luca zegt, zegt de Giro dell'Emilia. En wie Giro dell'Emilia zegt, zegt de laatste jaren steeds vaker Primoz Roglic. De Sloveen, inmiddels in dienst bij Red Bull-BORA-hansgrohe, was de laatste vijf edities drie keer de beste.
Rogla heeft zelfs zo'n goede band met het Santuario Madonna di San Luca, dat hij er in 2019 de openingstijdrit van de Giro d'Italia won. Hoewel de ogen in deze etappe vooral op renners gericht zijn die in de grootste eendagskoersen kunnen uithalen, we noemen een Remco Evenepoel en Tadej Pogacar, zal Roglic bepaald niet schrikken van het parcours.
picture

Giro dell'Emilia | Primoz Roglic kan wel juichen - Sloveen duidelijk de sterkste

cavendish kent vreselijke openingsdag

Deze Tour draaide voor Cav natuurlijk om nog één keer het doen van die ultieme zoektocht naar ritzege nummer 35; immers staan hijzelf en Eddy Merckx nu gedeeld eerste op de lijst met meeste dagsuccessen in de Tour de France.
Hoe anders zag het er voor de Brit van Astana Qazaqstan Team uit tussen Firenze en Rimini. Al op de beklimming naar Valico Tre Faggi moest de wereldkampioen van 2011 snel lossen, waarna hij in de afzink zelfs een aantal keer overgaf. Het is te hopen voor The Manx Express dat het fysiek allemaal wat beter gaat de komende dagen.
picture

Tour de France | Mark Cavendish geeft over op de fiets - in grote problemen tijdens etappe 1

Smikkelen en smullen op steile stroken

De twee haarspeldbochten aan de voet, volgepakt met fans: echte wielerliefhebbers smelten bij het lezen of horen van de naam San Luca. Het draait dan namelijk om die klim die talloze keren op het parcours ligt in de Giro dell'Emilia.
Voor we daar komen, moeten ook nog vier andere beklimmingen overwonnen worden. Het aantal hoogtemeters is de helft van de eerste etappe, maar deze rit kan tóch voor meer verschillen in het klassement gaan zorgen. Indien de renners koers willen maken natuurlijk...
picture

Tour de France | San Luca loodzware scherprechter in volle finale - Preview Etappe 2 naar Bologna

Waar kijk je?

De Tour de France is los! Vanaf de eerste meters in Firenze tot de allerlaatste in Nice volg je natuurlijk alles bij ons. Kijk via Eurosport en HBO Max of Tadej Pogacar of Jonas Vingegaard een derde Tour kan winnen en blijf op de hoogte van het laatste nieuws via WhatsApp. Met Remco Evenepoel, Jasper Philipsen, Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn ook de Belgen en Nederlanders aan zet. Vive le Tour!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie