Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France | San Luca loodzware scherprechter in volle finale - Preview Etappe 2 naar Bologna

Matthijs Klerkx

Geupdate 30/06/2024 om 07:26 GMT+2

Op de tweede dag van de Tour de France blijft het peloton in Italië. Na het Grand Départ in Firenze, gevolgd door een superdag van Team DSM-Firmenich PostNL, Romain Bardet en Frank van den Broek richting Rimini, is het op zondag wellicht een eerste keer tijd voor de klassementsmannen. In de finale wacht namelijk tweemaal de beklimming naar het heiligdom van San Luca.

Tour de France | San Luca loodzware scherprechter in volle finale - Preview Etappe 2 naar Bologna

Waar de tweede etappe in deze Tour de France 'slechts' de helft van het aantal hoogtemeters van de eerste beslaat, kan het zomaar zijn dat deze rit voor meer significante verschillen gaat zorgen tussen de klassementsrenners.
De Tour deed al een eerbetoon aan Marco Pantani door de eerste rit te laten finishen in de plaats waar Il Pirata overleed, een dag later starten we in de stad waar de wonderklimmer zijn hele leven woonde.
picture

Tour de France | Bekijk in samenvatting hoe Romain Bardet en Frank van den Broek DSM-droom waarmaken

Vlakke aanloop zorgt voor hoge snelheid

Vanuit Cesenatico rijdt men haast in rechte lijn richting Ravenna, waar men linksaf slaat en op wegen zo vlak als een biljartlaken afrijdt op Brisighella. Daar staat de eerste beklimming van de dag op het menu: de Muro di Monticino, van derde categorie.
Deze puist wordt al snel opgevolgd door een nog steilere beklimming richting Gallisterna, waar ook maximaal twee bergpunten te pakken zijn. Na het passeren van het Autodromo Enzo e Dino Ferrari, het Formule 1-circuit van Imola, zet men koers richting de supersprint in Dozza.
picture

De klimmen zijn minder lang dan op dag één, maar zorgen wellicht voor grotere verschillen

Foto: ASO

Klassieke finale

Met nog een dikke zestig kilometer te gaan moet de finale zo langzamerhand in gang schieten. Het is echter niet de Côte de Botteghino di Zocca die het verschil zal maken, maar vooral de opvolgers.
De Muro di Montecalvo is al zwaar, maar in volle finale moet men ook nog twee keer de beklimming richting het heiligdom van San Luca bedwingen. Inderdaad, de beruchte slotklim uit de Giro dell'Emilia.
Er zijn op de top van de laatste klim extra bonificatieseconden te verdienen, die wellicht goed van pas kunnen komen in het klassement. De streep ligt een kleine dertien kilometer later in Bologna.
Om een beeld te geven van de zwaarte van de klim naar San Luca: de Italiaanse najaarskoers werd de laatste vijf jaar drie keer gewonnen door Primoz Roglic, eenmaal door Enric Mas en ook nog eens door Aleksandr Vlasov.
picture

Giro dell'Emilia | Primoz Roglic kan wel juichen - Sloveen duidelijk de sterkste

WAAR KIJK JE?

De Tour de France is los! Vanaf de eerste meters in Firenze tot de allerlaatste in Nice volg je natuurlijk alles bij ons. Kijk via Eurosport en HBO Max of Tadej Pogacar of Jonas Vingegaard een derde Tour kan winnen en blijf op de hoogte van het laatste nieuws via WhatsApp. Met Remco Evenepoel, Jasper Philipsen, Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn ook de Belgen en Nederlanders aan zet. Vive le Tour!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie