Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France | Tadej Pogacar vs Jonas Vingegaard, Evenepoel en Roglic op de loer - Wie wint de gele trui?

Matthijs Klerkx

Geupdate 28/06/2024 om 15:58 GMT+2

De Tour de France van 2024 belooft een spectaculaire te worden. Voor het eerst zullen tweevoudig Tour-winnaars Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard namelijk een rechtstreekse strijd voeren met Remco Evenepoel en Primoz Roglic. Alle vier komen ze met een apart verhaal naar de Tour, wie komt bovendrijven en op welke andere renners moeten we ook nog letten?

Tour de France | Pogacar lost Vingegaard met explosieve en onverwachte versnelling

Voor het eerst start de Tour de France in Italië en ook voor het eerst is niet Parijs de aankomstplaats, maar krijgt Nice die eer. Krijgen we dan ook een Tour-winnaar die voor het eerst wordt gehuldigd, of gaan we toch 'gewoon' voor een potentieel drievoudige winnaar?

Aliens Pogacar en Vingegaard

Van de vier eerder genoemde namen kende niemand de perfecte Tour-voorbereiding. Zonder pech zou je normaal gesproken Vingegaard namelijk zien als de absolute topfavoriet.
De Deen won twee keer de Tour met overmacht en maakte het verschil in de hitte en op hoge hoogte - hetgeen we deze Tour zelfs twee- tot driemaal gaan meemaken. Ook zijn tijdrit, zeker op heuvelachtig terrein, is verschroeiend.
We weten echter niet hoe Vingegaard erbij zal staan in Firenze. Sinds die vreselijke valpartij in de Ronde van het Baskenland reed de kopman van Team Visma | Lease A Bike nog geen enkele competitieve kilometer. Gaat hem dat opbreken?
picture

Itzulia | De keiharde val van Roglic, Evenepoel en Vingegaard

Die andere buitenaardse renner tussen de groterondestervelingen is de grote slokop van dit jaar - ach, zijn we anders gewend? Pogi won dit jaar Strade Bianche, de Ronde van Catalonië (plus vier ritten), Luik-Bastenaken-Luik en zes etappes, de roze en blauwe trui in de Giro d'Italia.
Sindsdien reed de kopman van UAE Team Emirates echter geen koers meer. Eerder deze week zei Pogacar zelf nog dat hij zich beter voelt dan ooit. Sinds hij een nieuwe trainer heeft (begin dit jaar), lijkt alles nóg beter te gaan dan voorheen - als dat al kon. Het enige wat ontbreekt is een derde Tour-zege. Komt die er dit jaar?
picture

Giro d'Italia | Sloveense kannibaal slaat weer toe - Pogacar fluitend naar vijfde etappezege

Uitdagers Evenepoel en Roglic

Op de tweede rij zitten twee absolute wereldtoppers. Allereerst moeten we Primoz Roglic benoemen. De Sloveen won in zijn loopbaan al drie keer de Vuelta a España en deed er vorig jaar ook nog de Giro d'Italia bij.
Tel daarbij op dat Rogla ook talloze koersen van een week heeft gewonnen - onlangs nog het Critérium du Dauphiné - en je hebt met recht favoriet nummer drie te pakken. Op de fiets blijven zitten en geen slechte dagen hebben is echter wat de leider van het nieuwbakken Red Bull-BORA-hansgrohe voornamelijk moet doen.
picture

Dauphiné | Matteo Jorgenson grijpt net naast eindwinst in slotrit - Primoz Roglic kraakt, maar wint

Dan die jonge knaap uit België, die staat voor zijn Tour-debuut. De verwachtingen rond Remco Evenepoel zijn altijd hoog, zo ook dit jaar voor de Tour de France. In het Critérium du Dauphiné liet de Kannibaal van Schepdaal echter zien dat er nog wat werk aan de winkel was.
De tijdrit van Evenepoel is in dit peloton ongeëvenaard, daarom is hij ook de terechte wereldkampioen op dat gebied. Bergop is het - zeker boven de magische grens van de 2.000 meter - echter de vraag hoe REV het gaat doen.
picture

Dauphiné | Remco Evenepoel degradeert Tour-tegenstand in tijdrit - verslaat toptalent Joshua Tarling

Toppers in de luwte

Achter deze vier namen zijn het enkele kopmannen en knechten van de twee buitenaardse toppers die kansen toegedicht krijgen. Daarbij is Carlos Rodríguez een naam om specifiek te noemen.
De Spanjaard is de vooruitgeschoven klassementspion van de topformatie die INEOS Grenadiers aan de start brengt. Hij is jong, nu al constant en nog een jaartje rijper dan vorig jaar, toen er al een ritzege en vijfde plek in zaten voor Carlitos.
Daarnaast zijn er met Richard Carapaz, Enric Mas en Simon Yates drie namen die hun sporen hebben verdiend in het groterondewerk. Mas won er nog nooit één, de Ecuadoriaan wist de Giro al eens te winnen en de Brit de Vuelta.
Twee namen die we ook niet ongenoemd willen laten zijn de belangrijkste knechten van Pogacar en Vingegaard. De vraag is in hoeverre Matteo Jorgenson voor een eigen klassement mag gaan zolang de Deen niet thuisgeeft, terwijl de Sloveen nog Adam Yates (en João Almeida en Juan Ayuso) aan zijn zijde heeft. Wat een weelde!
picture

Itzulia | Wonderkind Juan Ayuso wint na oorlog op slotdag – Carlos Rodríguez krijgt ritzege cadeau

Onze sterren

Uiteindelijk zorgt dat voor het volgende rijtje sterren van Eurosport
****
Jonas Vingegaard
***
Tadej Pogacar & Primoz Roglic
**
Remco Evenepoel, Carlos Rodríguez & Adam Yates
*
Richard Carapaz, Matteo Jorgenson, Enric Mas & Simon Yates

Waar kijk je?

De Tour de France is los! Vanaf de eerste meters in Firenze tot de allerlaatste in Nice volg je natuurlijk alles bij ons. Kijk via Eurosport en HBO Max of Tadej Pogacar of Jonas Vingegaard een derde Tour kan winnen. Met Remco Evenepoel, Jasper Philipsen, Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn ook de Belgen en Nederlanders aan zet. Vive le Tour!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie