Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France | Van Firenze tot Rimini - een eerbetoon aan Marco Pantani met 7 klimmen!

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 28/06/2024 om 16:27 GMT+2

De eerste etappe in de Tour de France van 2024 vormt een waar eerbetoon aan Marco Pantani. De 20 jaar geleden overleden mythische klimmer werd dood aangetroffen op zijn hotelkamer in Rimini. Voor het eerst start de Tour in Italië en dat doet men in de Toscaanse hoofdstad Firenze. Wie is de beste in deze zware etappe met zeven beklimmingen en aankomst aan de Adriatische kust?

Tour de France | Van Firenze tot Rimini - een eerbetoon aan Marco Pantani met 7 klimmen!

Vanuit hartje Toscane moeten de renners richting de Adriatische kust. Dat doen ze met de nodige meters bergop onderweg. De Tour-organisatie spreekt van 3.680 hoogtemeters - voor een eerste dag in een grote ronde kan dat zeker tellen.
Tour-baas Christian Prudhomme zwaait de vlag voor het eerst in Rimaggio, een buitenwijk van Firenze. Vanuit daar loopt het een kleine veertig kilometer lang licht bergop tot in San Godenzo, waar het echte klimwerk start.

Vier keer drie plus drie maal twee

Het zou een riedeltje van Aad de Mos kunnen zijn, maar het is toch echt waar: vier keer zien we een drie in beeld, drie keer een twee.
Dat gaat dan om de categorieën waarin de beklimmingen zijn ingedeeld. De Col de Valico Tre Faggi - inderdaad, de Fransen laten de Italiaanse namen verpieteren door er 'Col' of 'Côte' voor te plaatsen, Côte de Barbotto en Côte de San Leo zorgen voor maximaal vijf bergpunten.
Dat betekent dat er vier klimmen resteren waarop maximaal twee punten voor de bolletjestrui te halen zijn: de Côte des Forche, Côte de Carnaio, Côte de Montemaggio en Côte de San Marino.
picture

Een heerlijke opener voor deze Tour

Foto: ASO

Dubbele prijs

Na 'de Forche' ligt in Santa Sofia de supersprint, na bijna negentig kilometer koers. Welke favorieten voor de groene trui zullen hier nog punten kunnen sprokkelen? Immers liggen de eerste twee klimmetjes dan al achter de rug en wellicht gaat het er vanaf de eerste meters bergop al stevig aan toe.
Ons vermoeden is dat zeker vanaf de Côte de Barbotto alles los gaat. Immers zullen de 'andere' klassementsmannen toch wel willen weten hoe het staat met de vorm van Jonas Vingegaard, denken wij...
Vanaf de top van de laatste beklimming, inderdaad - San Marino, zijn er nog ruim 25 kilometer af te leggen, deels bergaf, naar Rimini. Wie aan de boulevard liggend aan de Adriatische Zee als eerste over de meet komt, mag dat felbegeerde gele kleinood aantrekken.

Waar kijk je?

De Tour de France is los! Vanaf de eerste meters in Firenze tot de allerlaatste in Nice volg je natuurlijk alles bij ons. Kijk via Eurosport en HBO Max of Tadej Pogacar of Jonas Vingegaard een derde Tour kan winnen. Met Remco Evenepoel, Jasper Philipsen, Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn ook de Belgen en Nederlanders aan zet. Vive le Tour!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie